Marijana Ovčariček: O ČAROBNEM OTOKU IN PSIČKI AJI

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 010, VALOVANKA, število strani 54, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Marijana Ovčariček: O ČAROBNEM OTOKU IN PSIČKI AJI

***

V svetu, kjer dnevno iztrebimo stotine hektarjev gozda, smo na novo premisliti način izdelave knjig.

VALOVANKA je nov, inovativen način izdelave trdo vezanih knjig, ki smo ga razvili pri Kulturnem centru Maribor. Knjige vezane s tehniko Valovanke so izdelane iz recikliranih materialov, so ročno delo, prav tako pa so lažje kot običajne trdo vezane knjige. Namesto lepenke uporabljajo valovit karton iz ostankov embalaže in proizvodnje promocijskih izdelkov.

Ker se pri izdelavi bolj kot na natančnost stroja zanašamo na skrbno delo človeških rok, dobijo naše knjige pridih unikatnosti in topline. Vsak pregib morda ni na črti, vsak kot ni 90 stopinj, ampak menimo, da pozitivne lastnosti teh izdelkov pretehtajo surovost industrijske natančnosti, da toplina človeških rok pomeni več kot rez na črti.

V svetu, kjer je čas vsak dan bolj na tanko odmerjen, nemara ni večjega užitka, kot sesti pod drevo in brati dobro knjigo. Mi poskrbimo, da ostaneta oba. Drevo in knjiga!

V upanju, da boste z nami delili navdušenje nad temi izdelki vas pozdravlja,
ekipa Kulturnega centra Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo

“Operacija JR CzK 2020-2021 – Valovanka – knjiga na valovih kreativnosti”

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

***

O AVTORICI

Marijana Ovčariček je rojena 18.11.1949 v Serdici v Prekmurju.Tu je obiskovala osnovno šolo. Po končani Srednji tehniški tekstilni šoli se je zaposlila v Mariborski tekstilni tovarni.
Ob delu je končala še Višjo in Visoko šolo, ter leta 1988 uspešno zagovarjala magistrsko nalogo na Tehniški fakulteti v Mariboru. Največ časa je službovala v Tekstilni tovarni Tabor. Pri svojem delu se je največ ukvarjala s plemenitenjem tekstilij in razvojem. Pisala je za tovarniško glasilo, svoje strokovne članke pa je objavljala v raznih revijah. Je članica Seniorske literarne delavnice. Objavlja v Locutio, Delu in Naši ženi. V samozaložbi je leta 2005 izdala svoj prvenec, knjigo Vem, da si nekje zlata ptica. Naslednja knjiga, V mesečini pomladne noči,  je izšla leta 2006 pri Mariborski literarni družbi. Pri Mohorjevi družbi sta izšli dve knjigi in sicer leta 2009 knjiga z naslovom HODI OB MENI in leta 2011 knjiga JAZ, VOYAGER. Pri založbi VED so izšle 3 knjige, knjiga ZLOMLJENA SRCA leta 2012, knjiga NE UBIJTE BELEGA METULJA leta 2015 in knjiga MOGOČNA SO ČUDESA TEGA SVETA leta 2017.

***

 Vsebina knjige O čarobnem otoku in psički Aji  je večplastna ter zaradi poziva k varovanju narave in primernem odnosu do živali namenjena otrokom in odraslim.  Napisana je v maniri tako magičnega realizma kot tudi pravljične naravnanosti, tako realistično kot tudi s filozofskim sporočilom. To sporočilo se glasi: v življenju je treba slediti srcu in se veseliti preprostih stvari, kot sta sprehod in dremanje na soncu, največ štejejo zvestoba, vdanost, pogum in nesebičnost.

(Marija Švajncer)

***

IZ KNIGE

Včasih se mi je otok zdel čaroben. Še vedno se tja vračava, a čarovnije ni več. Vse, kar je nekoč bilo lahko, je z leti težje. Do jezera po kamniti poti je vedno dalje. Tudi pisanje ob jezeru je vedno težje. Tu sem napisala vse svoje knjige, zdaj strmim v list in ta ostaja prazen. Jezero se ni veliko spremenilo. Zjutraj je mirno, potem šumeče, zvečer zaspano. Le rib in školjk je manj. Senca, ki si jo narediva, je vedno manj sečna. Redko srečava koga iz najinih prvih otoških let in nihče več ne verjame v čudeže. Okrog nekoč edinega hotela so zrasla apartmajska naselja in turisti, ki prihajajo, ne iščejo več spokojnosti in tišine. Zvečer strmijo v svoje računalnike in telefone.

Mogoče so to bile le sanje. Sanje, ki sva jih sanjala ob jezeru. Toda zgodba o Aji je resnična.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s