Sonja Koranter: PRI LESENEM KONJIČKU

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 011, VALOVANKA, število strani 28, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***

Sonja Koranter: PRI LESENEM KONJIČKU

***

V svetu, kjer dnevno iztrebimo stotine hektarjev gozda, smo na novo premisliti način izdelave knjig.

VALOVANKA je nov, inovativen način izdelave trdo vezanih knjig, ki smo ga razvili pri Kulturnem centru Maribor. Knjige vezane s tehniko Valovanke so izdelane iz recikliranih materialov, so ročno delo, prav tako pa so lažje kot običajne trdo vezane knjige. Namesto lepenke uporabljajo valovit karton iz ostankov embalaže in proizvodnje promocijskih izdelkov.

Ker se pri izdelavi bolj kot na natančnost stroja zanašamo na skrbno delo človeških rok, dobijo naše knjige pridih unikatnosti in topline. Vsak pregib morda ni na črti, vsak kot ni 90 stopinj, ampak menimo, da pozitivne lastnosti teh izdelkov pretehtajo surovost industrijske natančnosti, da toplina človeških rok pomeni več kot rez na črti.

V svetu, kjer je čas vsak dan bolj na tanko odmerjen, nemara ni večjega užitka, kot sesti pod drevo in brati dobro knjigo. Mi poskrbimo, da ostaneta oba. Drevo in knjiga!

V upanju, da boste z nami delili navdušenje nad temi izdelki vas pozdravlja,
ekipa Kulturnega centra Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo

“Operacija JR CzK 2020-2021 – Valovanka – knjiga na valovih kreativnosti”

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

***

O AVTORICI

Njena rojstna vas Dovje je bila vas otroštva, kjer je obiskovala vaško osnovno šolo. Še danes jo pot mnogokrat zanese pod Karavanke. Razpeta je bila; v zimskem času med Dovje, v poletnem času pa je njene čute napolnila Prlekija – Ljutomer. Ta razcepljenost in čudenje nad ostro naravo in ljudmi Gorenjske ter blago in milo pokrajino Prlekije se odražata tudi v njenih delih. Je avtorica več pesniških zbirk, romanov, kriminalk, knjig za otroke, esejev, recenzij o drugih avtorjih. Nekaj njenih pesniških zbirk je prevedenih tudi v tuje jezike. Leta 1997 je prejela Čufarjevo plaketo za literarno ustvarjanje. Sonja Koranter ustvarja s polno paro; v sredini leta 2020 je pri založbi Kulturni center Maribor izšel njen kriminalni roman Hobotnica, sedaj se predstavlja z mladinskim romanom iz fantazijskega sveta, napoveduje pa tudi izid pesniške zbirke in otroške pravljice.

***

Pripoved je videti realistična, vendar pa glavna oseba, skrivnostna Skrivnost, pravzaprav ohranja veliko skrivnosti. Čudežno ji uspe, da v stari ulici, kamor pride in se naseli v opuščeni hiši zraven krčme Pri lesenem konjičku, marsikaj spremeni in med ljudi prinese svetlobo.

(Marija Švajncer)

***

IZ KNIGE

Sosedje iz ostalih hiš so si ogledovali lepe obleke, rože, ki so bujno cvetele in občudovali pridne šiviljine roke. Tudi sami so pričeli postavljati rože na okenske police, še več se pogovarjati in družiti. Še sonce, ki je nerado posijalo v to ozko ulico, je radodarneje sijalo. Svet je postal lepši.

***

Knjigo je s prazničnimi ilustracijami, kjer svet skoraj tak kot je, nekako izstopi v živahnih barvah, opremila Albina Pavlič

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s