Borut Gombač: POPEVKE, SONGI IN ŠANSONI

Kulturni center Maribor, zbirka Simfonica Slovenica 10, VALOVANKA, število strani 164, 2. natis, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Borut Gombač: POPEVKE, SONGI IN ŠANSONI

***

Pet let je za pesem kratka doba, je pa znatno obdobje za knjigo. V tem času ponavadi izgine iz polic in se prelevi v spomin. Tiste najboljše pa postanejo vprašanje: “A Gombačeve Popevke je še možno dobiti?” In ker smo to vprašanje na založbi slišali prevečkrat, smo se odločili knjigo na novo izdati. Tokrat v naravi prijazni obliki Valovanke. Pa je pritegnil še avtor, knjigo pregledal in predelal, dodal nekaj pesmi in precej fotografij, in tako lahko danes z velikim ponosom predstavimo drugo, dopolnjeno in razširjeno izdajo knjige Boruta Gombača: Popevke, songi in šansoni.

***

O AVTORJU

Borut Gombač, rojen 12.6.1962 v Mariboru, je pesnik, dramatik in pisatelj, ki je po poklicu in izobrazbi knjižničar. Je član Društva slovenskih pisateljev. Od leta 1992 je zaposlen v Univerzitetni knjižnici Maribor. Leta 2006 je za pesniško zbirko Razblinjene dlani (Subkulturni azil) in zbirko pravljic Velike oči male budilke (Aristej) dobil Glazerjevo listino, nagrado za vrhunske dosežke na področju literature Mestne občine Maribor, leta 2020 pa za zbirko S konico konice jezika (Hiša poezije) Veronikino nagrado za najboljšo slovensko pesniško zbirko leta.

Gombačeve popevke, songe in šansone najdemo na treh samostojnih zgoščenkah (Razpljuskane šipe, Cantorana, posneto v studiu Radia Maribor, 2003; Balade na bledečih tleh, Kvinton, Subkulturni azil, 2011; Melodije zamolčanih besed, Marko Grobler, Pivec, 2017) in na več albumih ter kompilacijah najrazličnejših glasbenih izvajalcev.

***

V svetu, kjer dnevno iztrebimo stotine hektarjev gozda, smo na novo premisliti način izdelave knjig.

VALOVANKA je nov, inovativen način izdelave trdo vezanih knjig, ki smo ga razvili pri Kulturnem centru Maribor. Knjige vezane s tehniko Valovanke so izdelane iz recikliranih materialov, so ročno delo, prav tako pa so lažje kot običajne trdo vezane knjige. Namesto lepenke uporabljajo valovit karton iz ostankov embalaže in proizvodnje promocijskih izdelkov.

Ker se pri izdelavi bolj kot na natančnost stroja zanašamo na skrbno delo človeških rok, dobijo naše knjige pridih unikatnosti in topline. Vsak pregib morda ni na črti, vsak kot ni 90 stopinj, ampak menimo, da pozitivne lastnosti teh izdelkov pretehtajo surovost industrijske natančnosti, da toplina človeških rok pomeni več kot rez na črti.

V svetu, kjer je čas vsak dan bolj na tanko odmerjen, nemara ni večjega užitka, kot sesti pod drevo in brati dobro knjigo. Mi poskrbimo, da ostaneta oba. Drevo in knjiga!

V upanju, da boste z nami delili navdušenje nad temi izdelki vas pozdravlja,
ekipa Kulturnega centra Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo

“Operacija JR CzK 2020-2021 – Valovanka – knjiga na valovih kreativnosti”

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

***

NE VE SE

Ne ve se,
kakšen je bil njen obraz,
pogled, postava, hoja, glas.

Ne ve se,
kdaj se je vanj zaljubila
in kje sta prvič se ljubila.

Ne ve se,
je ostala z njim ali ne,
saj tudi njega ni poznal nihče.

***

LJUBEZEN, ČUTNOST IN ŽALOST – BORUT GOMBAČ Z NEKAJ VERZI V NAS PREBUDI VSA NAŠA ČUSTVA!

“Borut je mojster besede in vredno je prebrati vsako njegovo pesem. Liki so živo opisani in so mi takoj prirasli k srcu. Drugačnost, izgubljene ali neuslišane ljubezni, norost, zlorabe in neuklonljivost so stvari, ki lahko vsakega od nas priženejo na rob. Zaradi teh zgodb in Borutove besedne virtuoznosti nisem imel nobene težave pri uglasbitvi.” 
– Marjan Bone (Kvinton)

***

Dovolj gradbenega materiala za hišo čvrstih temeljev, zbirko uglasbenih in še neuglasbenih besedil in dovolj velik razlog za nastanek fotoalbuma oziroma njegove življenjske fotozgodbe. Kultiviranost besed obvezno preverite tudi v njihovi uglasbeni obliki. Prepričan sem, da boste doživeli veliko bogatih in presenetljivo svežih estetskih užitkov.
– Dušan Hedl

***

Za vse drugo pa se bodo morali potruditi bralci sami. Pa sploh ne bo trud, daleč od tega, ampak vznemirljivo bralno potovanje s trenutno najboljšim živim klasičnim mariborskim pesnikom. Za pomiritev ostalim ponavljam: klasičnim. In pridodajam: v modernem smislu. In da ne bo nesporazuma; klasični in moderni so v tej postpostmoderni dobi redki in zdravilno nujni.
– Bojan Sedmak

***

Reka časa ni v kalup ujeta,
v tej kovačiji se železo ne strdi,
spomin je ptica, ki tako visoko leta,
da le še pesem ji lahko zares sledi.
(Iz Čez kraški rob)

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s