Vlasta Črčinovič Krofič: CELICA

Frontier 183, število strani 88, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Vlasta Črčinovič Krofič:
CELICA

***

Celica je zbirka sedemindvajsetih kratkih zgodb avtorice dr. Vlaste Črčinovič Krofič, ki popelje bralce v resničnostni, v nekaterih zgodbah v pravljični svet. Pisateljica posega po aktualnih temah, ki jih izvirno preplete z realnostjo in nadgradi s presenetljivimi zaključki.

Zgodbe so nastale na pobudo različnih iniciativ literarnih srečanj, spontano ali ob doživljanju spominov, dogodkov in sanjarjenj. Naslovna zgodba Celica je bila nagrajena na literarnem razpisu Slavističnega društva Dolenjske in Bele Krajine.

***

Sedem na klopco nasproti dedkov, ki me premerita po dolgem in počez s široko odprtimi očmi in usti. Seveda, Evropejka. Ne zmenim se za poglede, ki slačijo. Obleko poravnam čez stegna, kapuco poveznem do oči, nataknem sončna očala, v ušesa zataknem slušalke in se prepustim lastnemu svetu. Ta je večji in mogočnejši kot vsa velemesta skupaj.

(Odlomek)

***

Zbirka kratkih zgodb je zanimiv sprehod skozi fantazijski, še večkrat pa realistični svet različnih protagonistov, ki mestoma prestopa v naturalistične opise (predvsem) človekovih ravnanj v vsakodnevnem življenju, a bralca s hudomušnostjo ter nepričakovanostjo zapletov iztrga iz primeža njegove lastne realnosti, ki jo obogati in premoti s problemi in zadregami sočloveka, čarovnice, psa ter celo dveh nezemeljskih bitij s planeta Siris. Vsekakor knjiga, ki si je bralec ne bo zapomnil v celoti, a si ne bo mogel kaj, da je ne bi prijel v roke znova in znova ter podoživel kakšne prigode, ki se mu je posebej zapisala v spomin.

(Iz spremne besede dr. Mojce Tomišić)

***

O avtorici

Dr. Vlasta Črčinovič Krofič (* 16. avgust 1952, Maribor), doktorica ekonomskih znanosti s področja financ in univerzitetna diplomirana pravnica. V osnovno šolo je hodila na OŠ Martina Konšaka v Mariboru, končala II. Gimnazijo Maribor, diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, se potem vpisala na podiplomski študij ekonomije v Mariboru, kjer sem magistrirala s področja bančništva in doktorirala s področja financ. Zaposlila se je v gospodarstvu in za tem v javni upravi na vodilnih položajih. V času dela se je nenehno izobraževala: pedagogika-andragogika, angleščina, francoščina, retorika (Tatjana Gale Zidar, Zdravko Zupančič), mehke veščine vodenja. Kot predavateljica v višjem strokovnem izobraževanju je v vlogi mentorice pripeljala do diplome več kot 100 študentov. Komentirala je zakonodajo, objavila številne prispeve v strokovnih revijah (Pravna praksa, Pravnik, Bančni vestnik), aktivno sodelovala na seminarjih s pravnega in ekonomskega področja in pisala učbenike. Leta 2009 se je upokojila. Zdaj prepeva v zboru, igra na harmoniko, piše kratke zgodbe.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s