Klara Grubelnik: SANJINE SANJE

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 006, število strani 36, leto izida 2019

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Klara Grubelnik: Sanjine sanje

Iz knjige:

Na planetu Mars je živela deklica Nika. Imela je prav poseben poklic. Izdelovala je majhne marsovčke. Imela je stroj, dolg kar 10 metrov. Dvigovala in spuščala je pokrov stroja in vedno, ko je dvignila pokrov, se je izpod pokrova pojavil majhen in povsem bel marsovček.
Nika ni hotela, da so marsovčki samo beli. Vzela je posebne barve in vsakega pobarvala z drugo. Pobarvala je že veliko marsovčkov. Nato pa so ji zmanjkale rumena, oranžna, rdeča, roza, modra in zelena barva. Ostala ji je samo še vijolična barva. Da ne bi bili vsi marsovčki vijolični, je odšla po nove barve v sosednjo trgovino, kjer jih je vedno kupovala.

O pripovedi:

Zgodba o Niki, ki na Marsu izdeluje marsovčke in Sanji, ki na Zemlji o njih sanja, je osvežujoča pripovedka, ki jo je napisala in ilustrirala osnovnošolka Klara Grubelnik. Ta nam na izletu v Svet Otrok, ki še zdaleč ni enak Svetu Odraslih, ki ga Pripisujemo Otrokom, razgrne razgibano pokrajino strojev, ki proizvajajo marsovčke; letečih krožnikov, ki se pokvarijo na poti do Zemlje; trgovk, ki se bojijo da ne bi kdo razbil vaze in dovolj običajnih prehodov med planeti, sanjami in šolo. Ob zanimivi zgodbi, ki nas potegne globoko v pripovedno tkivo in ob temeljnem dejstvu, da za spremembo pustimo otrokom, da pripovedujejo zgodbe, je za vse tiste, ki ne znamo več poslušati zgodb, ne da bi segali po učenih besedah, tukaj še dodaten čar. Klara se namreč ne drži zmeraj globoko zakoreninjenih pripovednih struktur in tudi to naredi njeno pripoved tako osvežujočo. Vsekakor čudovita zgodba, ne glede na starost avtorice.

O avtorici:

Klara Grubelnik, rojena 2007, je vedoželjna osnovnošolka, ki kaže posebno zanimanje za naravoslovno-matematično področje. Učno uspešnost dopolnjuje z uspehi na tekmovanjih iz matematike, logike, robotike in šaha. Posebno zanimanje kaže do astronomije, za katero sta jo preko razlage astronomskih pojavov navdušila starša. Klara je te razlage ponotranjila in jih doživljala po svoje. V domišljijo je vključevala bitja z drugih planetov. Razmišljanja o potovanju po vesolju je začela povezovati v zgodbo o marsovcih. Začetne okorne misli je večkrat popravljala in zorela na literarnem področju. Zavedala se je, da so marsovci namišljena bitja, zato je zgodbo zapisala kot sanje deklice Sanje. Klara svoja občutja izraža tudi z barvitimi ilustracijami. Njen čut za estetiko se kaže skozi ilustracije v knjigi. Zgodbo je začela pisati kot desetletna deklica. Nastajala je skoraj dve leti, ko so se Klarine besede z ilustracijami povezale v celoto. K zaključku Sanjinega potovanja sta idejno pripomogla tudi njena sošolca in prijatelja Gal in Mia.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s