Tomaž Brenk: IZROČILO

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 198, število strani 266, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Tomaž Brenk: IZROČILO

“Že dolgo pred tem sem spremenil pogled na Tomaža. Ta prekleti hipi je bil kar dober sodelavec. Šele sedaj ob urejanju njegove življenjske knjige pa sem dobil vpogled v njegovo širino. Neverjetno je, s koliko različnimi ljudmi je sodeloval. Skozi svoje delovanje je bil združevalen, romantično je vzdrževal umetniško skupnost v Mariboru.”

— Dušan Hedl


“Vedno mi je deloval precej mlajši od svoje generacije. Hkrati pa nenehno samozazrt in resnoben. Osupljiv poznavalec glasbe, zlasti rokovske in alternativne, pa filma. V njem se je stikalo toliko na videz nezdružljivega. Tudi Eros in Tanatos v enaki meri. Ni bil uporniški na prvi pogled, čeprav se je upiral vseskozi – institucijam, mainstreamu, vsemu vsiljenemu, obveznemu. Tudi staršem najbrž. V bistvu pa je bil nežna duša.”

— Melita Forstnerič Hajnšek

***

Tomaž Brenk: Izročilo je posthumna objava izbora avtorjevih objavljenih in neobjavljenih besedil, s prispevki avtorjevih sodobnikov o pomenu tega Mariborskega pesnika in interdisciplinarnega umetnika. 

Besedila v knjigi so prispevali: Dušan Hedl, Borut Gombač, Zdenko Kodrič, Mojca Kasjak, Jože Kos Sine, Gregor Radonjič, Petra Bauman, Marjan Pungartnik, Feri Lainšček, Davor Herga, Vladimir Gajšek, Vili Ravnjak, Rasta Vrečko, Melita Forstnerič Hajnšek, Rok Vilčnik, Bojan Schwentner, Peter Dobaj, Bojan Sedmak, Jure Ivanušič, Sabina Hvastija.

Tone Partljič je projekt življenjskih knjig knjižne založbe Kulturni center Maribor opisal tako: »knjige o še živečih klasikih, katerih opus ali del opusa založba na novo, drugače, bolj vabljivo ponudi bralcem: z življenjepisom (najboljše je, če ga napiše avtor sam), s prispevki literarnega strokovnjaka ali avtorjevega znanca, z mnogimi fotografijami, bibliografijo, z dodanim video posnetkom in neke vrste popart plakatom na naslovnici, da o originalni tiskovni konferenci ne govorimo.”

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s