Urška Pesjak: ŽIVLJENJE JE PESEM

Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 28, število strani 88, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Urška Pesjak: Življenje je pesem

O avtorici

Urška Pesjak je bila rojena 29.10.1976 v Kranju. Obiskovala je OŠ Josipa Premlja na Bledu, kasneje pa se po nasvetu bližnjih odločila stopiti na zdravstvena pota. Izobrazbo je začela na na SŠ Jesenice, študij na Visoki šoli za zdravstvo pa je zaradi prekinila zaradi materine bolezni in smrti. Kasneje se je prekvalificirala za pomočnico vzgojiteljice.
Zase pravi, da ji je samotarstvo pisano na kožo, ob poklicu medicinske sestre pa se rada umakne k svojim trem otrokom. V prostem času najraje posluša ameriško glasbo 50ih in 60ih let, od športov pa so ji blizu drsanje, plavanje in tek na smučeh. Svoj največji hobi – branje, pa je s prihodom interneta opustila.
Pesmi je začela pisati v srednji šoli, kjer jo je k temu napeljala njena prva ljubezen. Občutke hrepenenja in intenzivnosti, ki so ji polnili verze na začetku, je po razhodu zamenjalo razočaranje.
Kljub temu da je pesniška žilica z boleznijo in ustvarjanjem družine nekoliko presahnila, pravi da je zanjo pesništvo stvar navdiha. » Zato je dobro imeti vsaj papirnat robček in pisalo, če si mogoče kje, kjer drugače ne moreš ujeti tistega trenutka.«

***

O knjigi

Življenje je pesem je pesniška zbirka, ki jo napišemo le enkrat v življenju. Življenje je pesem, je pesniška zbirka mladosti. Zbirka ki dokumentira odraščanje v vsej svoji  razsežnosti in kot se za odraščanje spodobi, je v središču ljubezen. Strahotna in vseobsegajoča v svojem blišču, prinaša sanjarjenje, hrepenenje, izpolnjenje, bolečino in prebolevanje. Tudi sprijaznjenje in odhod v življenje. In kakršno koli že to bo, bo zmeraj zaznamovano s to dušo parajočo ljubeznijo, ki jo nemara lahko doživimo le zamlada. Dnevi se bodo počasi prevesili v leta in nekega dne bomo v predalu opazili staro mapo polno pesmi. Takrat bomo presenečeni, vzhičeni, nostalgični rekli tudi to sem bil jaz in pesmi spustili na prosto. Vsaka izkušnja mladosti pomlajuje in tudi tale ni izjema.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s