Igor Kršinar: KOMU JE BIL NAPOTI IVAN KRAMBERGER

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 214, število strani 92, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Igor Kršinar: KOMU JE BIL NAPOTI IVAN KRAMBERGER

Čeprav uradno niso bila ugotovljena morebitna politična ozadja Krambergerjevega umora, se v velikem delu slovenske javnosti ta vprašanja še vedno postavljajo. Namen te naloge ni namigovati na morebitne zarotnike, pač pa opredeliti Krambergerjev politični program in vpliv na sodobno politiko. Iz raziskav v nalogi lahko ugotovimo, da je bil Kramberger desno-sredinski politik s posameznimi »bolj levimi« stališči. Njegovi »desni« pogledi se izražajo v protikomunizmu, zmernemu nacionalizmu (zavzemanju za odcepitev Slovenije, radikalna stališča do beguncev in priseljencev), podpori »bolj desnim« političnim strankam, nasprotovanju nezaupnice Peterletu ter zahtevi po reformah v družbenem in gospodarskem življenju. Med posamezna »leva« stališča pa omenimo nasprotovanje vračanju cerkvenega premoženja v celoti, pretiranemu oboroževanju in prepovedi splava.
[…]


Med posamezniki (politiki) Kramberger ni dobil svojega naslednika: bil je izviren in nezamenljiv. Kramberger je obstajal in si ga ni bilo mogoče izmisliti. Po njegovem izginotju pa je v politiki zmanjkalo humorja – postala je resna ter za preprostega človeka dolgočasna in zapletena zadeva.


Vsekakor je bil Ivan Kramberger človek z izrazitim čutom za malega človeka in njegove stiske. O tem najbolj zgovorno pove podatek, da je na volitvah zbral 230.000 glasov. Bil je očitno kandidat človeških src! Neponovljiv. Zapisan v kroniko rojevanja slovenske parlamentarne demokracije.

Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije


V celoti vzeto je bila pojavnost Ivana Krambergerja v času prvih volitev za predsednika Republike Slovenije tako enkratna, da jo je s tiskano besedo vredno zarisati v tisti čas. Njegovi sodobniki pa ga lahko ohranjamo vsak v svoji zgodbi in predajamo zgodovinskemu spominu.

Marko Demšar, predsedniški kandidat leta 1990


Tragična smrt Ivana Krambergerja, ne glede na resnični motiv, ni v čast Sloveniji. Če bi bil pokojni samo posebnež ali burkež, kot ga nekateri diskvalificirajo, bi se mu krogla junija 1992 mogoče izognila.
Ivan Kramberger je bil politično samosvoj in čist politični pojav.

Lojze Peterle, predsednik vlade Republike Slovenije od 1990 do 1992ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s