Simon Černelč: PRAPODOBE

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 191, število strani 76, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Simon Černelč: PRAPODOBE

O avtorju

Simon Černelč je rojen 2. 5. 1979 v Celju. Odraščal je v Bistrici ob Sotli, kjer je opravil tudi osnovno šolanje. Leta 1999 je končal gimnazijo (Gimnazija CeljeCenter) in opravil maturo. V svojih dijaških letih je osnoval rock skupino Malik, ki je v času njegovega študija likovne pedagogike v Mariboru skupaj s tremi drugimi rock zasedbami iz Bistrice ob Sotli izdala kompilacijsko zgoščenko z naslovom Urok (2005). Svoj prvi samostojni album z naslovom Praznoverje je skupina Malik izdala leta 2010.

Leta 2014 je bil Černelč zaposlen na radiu Marš, za katerega je posnel precejšnje število radijskih iger, med drugim tudi serijo sodobnih priredb slovenskih ljudskih pravljic (Sedem laži itd.). Napisal in posnel jih je v sodelovanju z uveljavljenim slovenskim pisateljem Tomom Podstenškom in ljubljansko jazzovsko zasedbo (Vid in Jošt Drašler ter Cene Resnik), ki je za radijske oddaje posnela izvirno glasbeno spremljavo.

Leta 2019 je Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli izdalo prvo številko revije Medmet, Simon Černelč pa je prevzel vlogo odgovornega urednika. Revija Medmet je namenjena leposlovju, umetnosti in drugim socialnim paradigmam.

Černelč se ukvarja tudi s pisanjem. V več letih ustvarjalnega dela je nanizal lepo število objav v osrednjih slovenskih literarnih revijah. Njegova leposlovna dela so objavljena v Apokalipsi, Mentorju in Sodobnosti.

***

O knjigi

Pred nami je žepni molitvenik praznoverja. Njegove zablode, uroki in razodetja niso čisto nič drugega kot preproste pesmi in uganke, ki so nastale med avtorjevim iskanjem poti skozi labirint življenja. Zato je molitvenik primeren za vsak žep, ne glede na raso, spol in veroizpoved njegovega uporabnika. Blaga ironija, ki veje iz teh molitev, po mojem sploh ni v nasprotju z njihovim sporočilom. Ravno nasprotno. Vse bolj se mi namreč zdi, da ravno uganke in protislovja praznoverja najbolje razkrivajo skrivnostno in nedoumljivo naravo tega sveta. 

***

Pesniška zbirka PRAPODOBE
Pesniška zbirka PRAPODOBE

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s