Vid Kmetič: BLUES

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 215, število strani 82, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Vid Kmetič: Blues

Pesniška zbirka Vida Kmetiča Blues bi lahko bila poimenovana tudi drugače. Mogoče s knjigo reči. Pa vendar je pesniška zbirka s podobnim naslovom že izdana. In tudi Blues je več kot ustrezna. Ker je to tudi zbirka o tišini opazovanja, o vzdušju, ki ga začutiš vsakič, ko se katera izmed pesmi sprehodi (nevede ali vede) po domačem mestu subjekta. Kajti pesniški prvenec nas pač zaziba v različne lege – tako jezikovne, odnosne kot stanja občutenja; a to ni navaden sentiment, gre za veliko več. To občutenje namreč preraste v različna vprašanja minulosti in nostalgije. Je zgodba posameznika, ki je hkrati kolektivna.

[…]

Blues je pesniški prvenec besedne igre, specifičnega znanja o določenih rečeh in občutek trajanja spomina. Obravnavane pesmi so kot pretočni sprehodi, na katerih je vredno obstati in se zazreti v določene trenutke, mogoče celo ljudi ali okna. Da lahko ranljivo odvežemo in pogledamo stvari in dogodke, ki so včasih tako samoumevni ali pa so že minili. Predstavljajo blues in jazz, ki se smelo vrtita (tudi) v ozadju.

Tonja Jelen


MED PLATNICAMI

enkrat si te bom sposodil
kot v knjižnici knjigo
razprl platnice
in zakopal obraz
da se naužijem vonja
tvojih listov
lačno bom požiral
odstavke
poglavja in besede
se dotaknil
vsake vejice in pike
vse do srečnega konca
na tvoji zadnji strani


potem preberem te še enkrat od začetka


Vid preprosto ni ta, za katerega bi se zdelo, da kaj skriva, da bi kadar koli pomislil: Ja, kaj bodo pa drugi rekli? Zato me je po tihem malo čudilo, da o nečem pa vendarle nikoli nič ne napiše … Verjetno je duhoviti, družabni osebi najtežje prav to. Odreči se distanci do sebe, ki nam jo omogoča humor. Spregovoriti o svojem intimnem doživljanju dvojine.
Zdaj je spregovoril.

Samira Kentrić

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s