Ivan Vogrič: DREZANJE V OSJE GNEZDO

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 203, število strani 174, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Ivan Vogrič: DREZANJE V OSJE GNEZDO

Drezanje v osje gnezdo je literarna obdelava nekaterih izsekov iz življenja družbeno-političnega delavca Lovra Žvaba (1852-1888). Gre za čas od 1875 do 1882, ki je izrazito zaznamoval njegovo življenje in delo. To je bil čas odhoda v Srbijo, da bi se udeležil vojne s Turki; konfrontacije med staro- in mladoslovenci (s slednjimi je delil politična stališča); hujše bolezni; iskanja področja delovanja in nenazadnje povratka iz Ljubljane, kjer je več let živel, na Primorsko. Delo opisuje tudi odnos s sodobniki, v prvi vrsti s Franom Levstikom, Josipom Cimpermanom, Simonom Rutarjem, idr., ter dogajanja v različnih družbenih in siceršnjih okoljih v tistem času. Roman, pisan po resničnih dogodkih, je prejel 2. nagrado na natečaju Novi roman 2021.  

***

Janko,mu je medtem potisnil v roke kozarček šnopsa. »Na naše, na slovansko stvar!« je glasno nazdravil črnobradi tovariš. »Tako je, Turku po gobcu!« jepohitel Pero, čokat vrstnik, ki je imel v drugi roki še steklenico. Lovro je samo dvignil napolnjeno čašico in po nekaj trenutkih dodal: »Za Vasila Levskega!« Trčili so, da je zažvenketalo. Zvrnili so ga na dušek in eden od njih se je glasno odkrehnil.

Ivan Vogrič (Iz knjige)

***

Naslov Drezanje v osje gnezdo je dvoumen: na prvi pogled je osje gnezdo Žvabovo mladostno delovanje, njegove nevarne ali tvegane ali zaletave (ne)odločitve, toda prava preizkušnja literarnega junaka čaka šele, ko so njegova mladostna leta za njim, ko je za njim izkušnja s hudo boleznijo in ko se odloči, da bo deloval za slovenstvo na njegovem obrobju. Šele tam, kjer je slovenstvo na prepihu, najbolj ogroženo, bo šlo zares. 

Marko Golja (Iz spremne besede)

***

Ivan Vogrič (1963, Trst), magister zgodovinskih znanosti, publicist, avtor oz. soavtor več del predvsem s področja kulturne in krajevne zgodovine, med drugim monografij Narcis širokega srca: življenje in delo Iga Grudna (1993, skupaj z Markom Tavčarjem), Slovenski književniki in 1. svetovna vojna (2001), Lovro Žvab, Levstikov prijatelj (2012) in Stoletje pred prvo svetovno vojno – res čas miru? (2015). Daljša povest Viktor in Elisa (2018) je bila uvrščena v bralni projekt Primorci beremo 2019.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s