Zbornik: PREPLETANJA

Knjižna založba Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 231, število strani 94, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Zbornik: PREPLETANJA

Kulturno društvo Studenci Maribor ima posluh za želje in potrebe po izobraževanju svojih članov. V letu 2022 je bila organizirana pesniška delavnica z mag. Lariso Javernik, pesnico in literarno kritičarko. Pod njenim mentorstvom je nastal preplet poezije, ki smo jo ustvarile Vlasta Črčinovič Krofič, Milena Nemec–Mimi, Ana-Marija Pušnik, Ivana Rečnik, Draga Reichenberg in Ksenija Šešerko.
Avtorice, ki smo združile poezijo v Prepletanja, nismo novinke. Svoja dela objavljamo v literarnih zbornikih, nekatere tudi v samostojnih pesniških zbirkah in jih delimo s poslušalci na recitalih.
Želimo si, da bi vam verzi, objavljeni v tej pesniški zbirki, polepšali dan.
dr. Vlasta Črčinovič Krofič, urednica zbirke


Vse pesnice preživljajo jesen svojega življenja in zdaj, ko ni več obveznosti na odgovornem delovnem mestu in v družini, za njihovo ustvarjalnost ni več ovir. V tem življenjskem obdobju vedo, da življenje ni ena sama pustolovščina, kot so verjele, ko so bile v starosti Pike Nogavičke. Vir navdiha za svoje pesmi so našle v tistem, kar jih je pretekla leta najbolj zaznamovalo. Na prvem mestu pa to niso bila radostna doživetja, ampak predvsem razočaranja, slovesa, izgube in strahovi. Upravičena je domneva, da je to povezano s pandemijo, ki je v času nastajanja zbirke takšne turobne občutke naplavila v ospredje. To je bil čas, ki je ljudi odtujeval, osamil, gnal v obup in ločil od ljubljenih in družine. In ko trpljenje mine, se prelije v pesem.

Kot so avtorice v tej knjigi pesmi različne, tako je/bo različna tudi njihova publika. Verjamemo, da bo ta ali ona pesem bralca navdihnila, se dotaknila njegovih čustev, mogoče nekomu ogrela dušo – nekomu, ki enako čuti. Ali mu bo vsaj, kot je zbirki na pot zapisala urednica, polepšala dan.
Mag. Nada Holc


ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s