Vlasta Črčinovič Krofič: KAVA IN KROF

Knjižna založba Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 243, število strani 92, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Vlasta Črčinovič Krofič: Kava in krof

Zveste bralke in bralci,

v letošnjem letu se je v moji malhi kratkih zgodb nabral velik šopek, ki ga želim deliti z vami. Posamezna zgodba ni daljša od časa, v katerem lahko popijete kavico ali dve in zaužijete krof, medtem ko čakate družbo. Zgodbe so napisane v razumljivem jeziku in z željo, da vas od morebitnih dnevnih tegob odpeljejo v druge svetove in da vas zabavajo. Morda celo podoživite stiske protagonistov, s katerimi se je mogoče poistovetiti in se jim nasmejati. V veselje in spodbudo mi bodo vaše kritike.

Avtorica

***

Vlasta Črčinovič Krofič, doktorica ekonomskih znanosti s področja financ, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica likovnih umetnosti, piše kratke zgodbe, kuje verze, nastopa, povezuje kulturne dogodke in slika.
Od leta 2017 spodbuja skupino starejših avtorjev h kreativnemu pisanju proze in poezije pri medgeneracijskem Društvu TOTI DCA Maribor. Je aktivna članica literarne sekcije Vedrina KD Studenci Maribor. Kot literarna kritičarka in urednica sodeluje s Kulturnim centrom Maribor.

Prijavlja se na literarne natečaje. Vidnejši dosežki so: nominacija med štiriindvajset najboljših avtorjev v državi na literarnem natečaju V zavetju besede (2017), zlato priznanje za poezijo na literarnem natečaju V zavetju besede (2018), priznanje za uvrstitev v ožji izbor najboljših besedil literarnih ustvarjalcev Pišimo skupaj – KD Norma 7 (2018), nagrada za kratko prozo na natečaju KGD Reciklaža Sveta Trojica: Šah mat ali kralj je mrtev (2019), nagrada za pravljico na literarnem natečaju Pravljice iz babičine skrinje (2020), drugo mesto za kratko zgodbo na literarnem natečaju Predelana obleka (2020), nagrada na literarnem razpisu Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine za kratko zgodbo Celica (2021), tretje mesto na literarnem natečaju Predelana babičina obleka (2022).

Je urednica in soavtorica knjige Žlahtne sanje (2016). V samozaložbi je izdala knjigi kratkih zgodb Ne padi v dimnik (2018, e-knjiga 2019) in Fatalna ženska 2021. Založba Pika je izdala njeno pravljico Gospod iz Petovie (2021). Uredila je pesniško zbirko Pesmi petih (2018) in pesniško zbirko Prepletanja (2022),knjigo kratkih zgodb Elizabete Požgaj – Eli, Mariborskih gornjih sto (2020), prispevala in uredila likovno opremo za pesniško zbirko Milene Nemec – Mimi, Pot (2020) in izdala znanstveno monografijo Slika pred besedo, slikarkin pogled na knjižno opremo (2022). Svoja literarna dela objavlja v zbornikih, e-revijah, na spletnih straneh Kulturno medijskega centra Slovenije in na svoji spletni strani vlasta-fortuna.com. Z likovnimi deli se pojavlja na samostojnih in skupinskih likovnih razstavah. Na področju likovne umetnosti raziskuje knjižno opremo. Svoja likovna dela prispeva za knjižne ovitke.

***

»Cool rally,« se oglasi sopotnik, »sem naju videl v potoku.«

Molčim, pri sebi pa preklinjam. Vem, imam pritisk čez dvesto. Čutim, kako se kri preliva v lica. Pečejo me, kot da bi se jih dotaknila žerjavica. V zatilju čutim divje utripanje žile. Kaj če omedlim? Ostani zbrana, si prigovarjam.

V naslednjem levem ovinku se prilepi na moj zadek terenec. Njegove visoke luči odsevajo v vzvratnem ogledalu in me slepijo. Hočem se ga znebiti, zato vključim desni smerokaz, kar bi naj pomenilo, da me lahko prehiti, on pa nič. Sledi mi vztrajno in počasi. Cestišče bolj tipam kot vidim. V zadnjem trenutku opazim kolesarja. Umaknem se mu v levo in ga obvozim, a spet se začne slalom v ritmu polke: skok v levo, malo v desno, pol obrata in po sredini cestišča. Čas se razstavi na prafaktorje. Na srečo ni nasprotnega prometa. Oblivata me pot in vročica. Želodec se krči in dviga kislino v usta. Pred očmi mi plešejo temne pege. Tresem se kot list v vetru. Volana se oklepam krčevito in ga vedno težje obračam.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s