Danica Zlatar: JABOLKO

Knjižna založba Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 212, število strani 86, leto izida 2023

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Danica Zlatar: JABOLKO

Danica Zlatar je izbrala svojemu prvencu – pesniški zbirki, naslov JABOLKO. To je sadež, ki predstavlja marsikaj. Najdemo ga v grški in krščanski mitologiji, v ljudskih pravljicah, v medicini … Vsak omikan človek ve, da se je začela trojanska vojna, s tem da je boginja Erida vrgla med boginje jabolko z napisom »Najlepši«. Torej je jabolko simbol spora. V raju je Eva utrgala jabolko s prepovedanega drevesa in prva človeka sta bila izgnana iz raja – jabolko je simbol spoznanja. Zlato vladarsko jabolko predstavlja simbol oblasti. Kdo ne pozna pregovora: »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.« Ta modrost izvira že iz antike in, če se ne motim, jo pripisujejo slavnemu zdravniku Eskulapu. Torej, je jabolko tudi simbol zdravja. Belokranjska ljudska pesem poje: »Rad imel bi jabuko, jabuko rdeče …« Jabolko je v tem primeru simbol ljubezni. Je tudi simbol plodnostiizobiljanesmrtnosti in še marsičesa.  

Pesmi Danice Zlatar so miselne, globoko razmišljujoče, spopada se z različnimi pojmi, za katere išče izvirne metafore. Vse so večplastne in dajo bralcu veliko snovi za razmišljanje. Posebno zanimivi so njeni cikli pesmi: JABOLKO, HIŠE, OKNA SENCE, v katerih simbole razpreda z različnimi pogledi. S svojim prvencem se je avtorica izkazala kot zrela pesnica.

Jana Hartman Krajnc

***

Zapihali so jesenski vetrovi,jablana je polna sreče,jabolka razigrana, v zlatih barvah,ki se prelivajo skoziveje sončnih žarkov.Nasmihajo se druga drugi,si pripovedujejo zgodbe,tkejo sanje za prihodnost.Danes so v zlati dobi svojega obstoja.

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s