Valentin Cundrič: ČLOVEK DOBRE VOLJE

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 211, število strani 192, leto izida 2023

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Valentin Cundrič: ČLOVEK DOBRE VOLJE

Valentin Cundrič je skrivnosten in vznemirljiv avtor in starosta slovenskega samozaložništva ter lo-fi estetike. Njegova pesniška pot se začne v sredini 50ih let, ko objavlja v vseh pomembnejših literarnih revijah, pesniški prvenec Pojoči grm pa izda leta 1961. Njegov pesniška pot, ki se prične z novoromantičnimi pesmimi, ga vodi v modernizem, ob stiku katerega se konkretne bivanjske situacije zamenja govorica mitičnega in mitološkega, hkrati pa se formalno vrne k trdnejšim, celo klasičnim pesniškim formam. Ta težnja doseže vrhunec v sonetizmu poznih osemdesetih in dobršnem delu devetdesetih let, skozi serijo sonetnih vencev izdanih v samozaložbi. Leta 1998 tako izide Slovenska knjiga mrtvih, v kateri so sonetni venci združeni v sonetni venec. Ob tem je pomemben tudi kot pisec, večkrat magične, proze in zgoščene esejistične misli. Gorenjsko Prešernovo nagrado je prejel 1980, naziv častnega občana Jesenic 2011, nagrado za življenjsko delo Zveze slepih in slabovidnih Slovenije pa 2019.

***

Zemlja, moj grunt,

je v vesolju šund.

Mi smo

neodposlano pismo.

Sem hlapec.

Sem gospod.

Prišel do tukaj.

V rojstni dan in god.

Večji del pesmi je tišina.

 Zet namesto sina.

Če bi imeli peruti,

 bi bili še bolj kruti.

***

Cundrič je mojster besede. Ne le s pomočjo velikih pesniških oblik, temveč tudi s skopimi, na osnovni smisel skrčenimi aforizmi oziroma sentencami, maksimami in bonmoti išče sredi kaotičnih bivanjskih nedonošenosti življenjski smisel, ki nam ponuja upanje za naprej.

V učinkovitih aforističnih miniaturah pripoveduje Valentin Cundrič zgodbo sveta. Vedno znova jo poveže s svojimi osebnimi občutki. S pomočjo obširnega prepleta najrazličnejših aforizmov gradi visoko literarno stavbo človeškega življenja. Nič več in nič manj. Iz posameznih misli in ugotovitev zaslišimo avtorjev občutljivi glas, ki noče nič drugega kot mir med ljudmi in stvarmi z dobro voljo, ki omogoča razumno sobivanje človeka s sočlovekom.    

(Lev Detela: Iz spremne besede)

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s