Danica Križanič Müller: ČEZ

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 230, število strani 78, leto izida 2023

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Danica Križanič Müller: ČEZ

Danica Križanič Müller je pesnica, ki se v svoji poeziji ukvarja predvsem s človekovim notranjim doživljanjem, intimnimi izkušnjami in osebnim razvojem. Njen pesniški izraz je zaznamovan z nežno izpovednostjo, poglobljenostjo in subtilnim občutkom za jezik.

V pesniški zbirki “Topli skriti veter” (1991) se Križanič Müllerjeva ukvarja z izkustvi ljubezni, topline, domačnosti in umiranja, ki jih občuti v stiku z naravo. V zbirki “Doseganje glasu” (2001) pesnica preiskuje notranje razpoloženje, pri tem pa uporablja metafore, ki izvirajo iz vsakdanjega življenja.

V pesniški zbirki z naslovom “Odprta praznina” (2009) pa Križanič Müllerjeva izkazuje svojo zrelost in pesniško mojstrstvo. V njej se sooča z odsotnostjo, osamljenostjo, praznino in razpadom človeških odnosov, pri čemer pa s subtilno izpovednostjo izpostavi tudi upanje in potrebo po sočutju in povezanosti.

Njen pesniški slog je preprost, a hkrati izredno čustven in sugestiven. Uporablja simbole, s katerimi prikazuje notranja doživetja in občutke ter jih prenaša na bralca. Skozi pesniško besedo izraža svoj pogled na svet in na življenje ter na človekovo notranjost. V njeni poeziji je opazna tudi ljubezen do narave, ki ji služi kot vir navdiha in miru.

Križanič Müllerjeva je znana po svojem izrazitem občutku za jezik in natančni uporabi pesniških sredstev, kot so rima, asonanca, aliteracija in metafora. Njen pesniški slog je zaznamovan z izpovednostjo, subtilnostjo in hkrati tudi močjo izražanja čustev.

Njena poezija je bila večkrat nagrajena in priznana, kar kaže na njeno kvaliteto in pomembnost v slovenski literarni krajini.

***

Ulica v marcu


Tudi moja ulica je že polna svetlobe,
čeprav je šele marec in se je pravkar odprla.
Koraki otrok se majejo pod torbami
kot cvetovi pod težkimi žuželkami,
na balkonu nekdo stresa drobtine od zajtrka,
na vrtu freza prereže jutro, dan se začenja.
Nobenih kavarnic več, nobenih trgovin z mešanim
blagom, le potok, pojoč, ko greš mimo brzic,
in skoraj neslišen pod mostom, na katerem
stojiš čez dvajset let, preden te priključijo
na dihanje v sobi brez stopnic (ker ti si ona,
ti si ona, iz hiše na desni, ki ne more več ven)
in lahko delaš le še korake znotraj sebe.

***

“Ne morem si kaj, da ne bi tudi naslovne sintagme ´doseganje glasu´ … razumela predvsem avtopoetično, kot opis pesniške poti Danice Križanič Müller – vztrajno, potrpežljivo seganje je za njo, a glas je zdaj čist in visok.” (Petra Vidali v recenziji pesniške zbirke Doseganje glasu)

“Gre torej za izviren, zrel in izjemen pesniški glas, ki dragoceno dopolnjuje podobo slovenske lirike.” (Barbara Korun v recenziji pesniške zbirke Odprta praznina)

“Pesmi iz zadnje zbirke Danice Križanič Müller Odprta praznina so kot vodne kaplje dolble v nič in z milo žalostjo uzrtja božale ne-bo v meni. Preselile so me na zenovski vrt, kjer je japonska princesa namesto čaja v porcelanasto glazuro, tako tanko, da me je oblival strah, ah, kaj če bo počila, če ne bo zdržala miline te strašne lepote, nalivala pesmi z neba skozi stisnjeno črto svetlobe.” (Manca Košir v Bukli)

“Poezija ne daje odgovorov, poezija drami. Se dotika. S pričujočo pesniško zbirko se nas je pesnica dotaknila s silovito milino. … Ta zapis je zapisan malodane z njenimi verzi, ker lepše ni bilo moč povedati bistva.” (Erika Vouk o pesniški zbirki Na predvečer spremembe)

“Pesniška zbirka, ki je kot gibajoča ladja po imaginarnih prostorih časa in krajev, je zaokrožena celota pesmi, ki te ne pustijo praznega in hladnega. Ne samo zaradi jezika, pesmi, pesniških figur in iskanj razčlenitev, temveč vprašanj, ki jih odpirajo in razpirajo.”
(Tonja Jelen o pesniški zbirki Na predvečer spremembe)”

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s