Nika Štumberger: LJUBEZEN V DELU “SKRIVNO ŽIVLJENJE” PASCALA QUIGNARDA

Kulturni center Maribor, zbirka Znanstvena monografija 038, število strani 82, leto izida 2023

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Ljubezen v delu “Skrivno življenje” Pascala Quignarda

Naključje ali pa usoda (drugi plati istega kovanca) sta želela, da je trenutek v preteklosti, ko je v moje življenje stopila knjiga, o kateri pišem v tej raziskavi, knjiga, ki tako močno poudarja vlogo in pomen ljubezni, trdno zvezan z mojo prvo bolj zaresno ljubeznijo. Ta trenutek je bil pravo odkritje, ki se je, kot vidim zdaj, ko na vse skupaj gledam s starejšim in bolj distanciranim očesom, morda močneje zapisalo v moje življenje, kot naklonjenost do človeka, ki mi je knjigo pokazal. Osuplost nad njeno nenavadnostjo, nad iskrenostjo, ki daje občutek golote in prisotnost nečesa zamolčanega. Takšno je bilo moje srečanje s to knjigo, ki je v meni takoj vzbudila občutek skrivnosti in tehtnosti. Postala je moja najljubša, tista, h kateri sem se vedno znova vračala, vir modrih mislih in uporabnih citatov in verjetno vse to ravno zaradi tega, ker je nikoli nisem v celoti razumela. Ker misli v njej niso kot na pladnju in raje zahtevajo ne samo ponovno branje, temveč širino znanja, ki ga ne moreš dobiti naenkrat. Ta knjiga nakazuje tudi vse tisto, česar se pravzaprav ne da zapisati. V njenem ozadju je nenehno zavedanje, da je bistvo pravzaprav neizrekljivo in da je vse zapisano le vrtenje mačke okoli vrele kaše.

Iz knjige

Nika Štumberger se v svojem delu dotika nečesa, kar bi se morda komu na prvi pogled zdelo nekaj zelo samoumevnega: raziskovanje splošnega pojma oziroma tematike ljubezni pri nekem delu nekega avtorja. Vendar s tem ni tako. Tako tema ljubezni kot sam avtor Quignard (in njegovo delo Skrivno življenje še posebno) sta izjemna. Pojem ljubezni oziroma, natančneje, fenomen ljubezni je danes – kljub temu da se lahko zdi nekaj zelo običajnega, celo »prozaičnega« ali kar banalnega – eden izmed najmanj razumljenih, pa tudi najmanj raziskovanih fenomenov znotraj širokega pluralističnega in interdisciplinarnega polja sodobne humanistike.

dr. Alen Širca

Quignardov roman je »manifest ljubavi«, toda bralec bo značilne odtenke podobnega manifesta gotovo našel tudi v tem teoretskem rokopisu. V svoji neskrito naklonjeni, a zreli in pretanjeni interpretaciji Nika Štumberger očrta posamezne ključne motive, ki se zdijo neizbežni ob vsaki teoretski razlagi in praktičnem samoizkazovanju ljubezni. Brez spolne razlike, fascinacije in želje ni možna niti manifestacija erosa, in zato so ravno tej tematiki posvečeni osrednji odlomki razprave. Čeprav se ljubezen na teh poteh razkriva, je v resnici neizrekljiva, ne moremo je prevesti v sfero jezika. Vrednost pričujoče razlage je tudi v uvidu v to, kar samega  pisatelja vodi v tem spominskem romanu o ljubezni: gre za ugotovitev, da je ljubezen skrivnostni izvor in končna točka vseh naših misterijev. 

dr. Milosav Gudović

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s