Jasna Reščič: UGRABLJENI ČAS

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 236, število strani 101, leto izida 2023

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Jasna Reščič: Ugrabljeni čas

O Avtorici.

Jasna Reščič je absolventka dodiplomskega študija slovenistike in primerjalne književnosti ter v tekočem letu prek študentske izmenjave študira polonistiko na Jagelonski univerzi v Krakovu. Za sabo ima nekaj prevodov iz poljščine v slovenščino, enega je leta 2020 objavila revija Mentor, drugi pa je bil objavljen v reviji študentov slavistike Perun (Študentska sekcija Slavističnega društva Slovenije, 2021).

Leta 2019 je založba Goriška Mohorjeva družba izdala njen fantazijski mladinski roman Mrzlica. Še pred tem, v letu 2018, so bile štiri njene zgodbe pod skupnim naslovom cikla Sredozemske zgodbe objavljene v novogoriški reviji Navdih. V zadnjih letih je sodelovala na več literarnih natečajih – njena poezija je bila leta 2021 objavljena v zborniku natečaja Koronaekspresija (Občina Miren-Kostanjevica), v začetku letošnjega leta pa v fanzinu Literarna krpanka (Kulturni center Maribor).

O zgodbah Ugrabljenega časa.

Zbirko Ugrabljeni čas sestavljajo kratke zgodbe, ki se deloma nanašajo na čas pandemije, deloma pa nagovarjajo splošne in od epidemije neodvisne družbene probleme. Prevladuje perspektiva mladega človeka, pogosto študenta, ki v svojem življenju presega meje Slovenije, pogosto čuti razočaranje in nezadovoljstvo v družbi, oporo pa najde v popularni kulturi, večkrat glasbi. Zbirka je razdeljena na tri dele. V prvem, pod naslovom Izgubljena generacija, so zbrane zgodbe, ki jih druži motiv spremembe, ki je radikalno posegla v življenje subjekta – pa naj bo ta sprememba izguba bližnje osebe, lastnega zdravja ali preprosto življenja, kakršno je subjekt poznal. Drugi del, naslovljen Pogled skozi okno, napolnjujeta dve skupini zgodb. Začenja se s tematiko medosebnih odnosov. Čeprav so zgodbe večinoma postavljene v čas pandemije, ta v njih ni osrednja tema. Nadaljuje se z zgodbami v katerih prevladujejo družbenokritične teme, predstavljene skozi oči različnih subjektov (npr. študentke, podjetnice in otroka, čigar mama je med dopustom poklicana v službo). Zadnji razdelek, imenovan Bajke z Okcidenta in Orienta je nekoliko drugačen od prvih dveh. Zgodbe vsebujejo pravljične motive, a posredno še vedno nagovarjajo družbene probleme.

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s