Zbornik PESMI IZ PREDALA

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 249, število strani 249, leto izida 2023

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Zbornik Pesmi iz predala

»Pišete pesmi?« je bilo vprašanje, ki smo ga zastavili poslušalcem Radia Maribor in dobili odgovor, ki nas ni presenetil. Vemo, da so naši sodržavljani na področju kulture navzven zelo aktivni, slutili pa smo tudi, da je razgibano njihovo notranje doživljanje in zasebno ustvarjanje. Pesnjenje je intimna dejavnost, s katero si poskušamo razložiti svet in ubesediti občutke. Mnogi pišejo, ne zato, da bi jih opazila literarna kritika, temveč zato, da bi ubesedili svet zase in morda še za svoje najbližje. 

Z akcijo Pesmi iz predala smo jih izzvali, naj svoje delo delijo s širšo javnostjo. Odzvalo se je več kot sto avtorjev in avtoric različnih generacij, različnih poklicev in z različnimi pesniškimi izkušnjami. Nekateri izmed njih so se zahvalili za ta natečaj in za možnost, da svojo pesem prvič podelijo z drugimi, nekateri so svoje pesmi že kje objavili. Dragocene so prav vse, saj so nam skriti pesniki zaupali svoje doživljanje, tisti z izkušnjami pa verjeli, da je naš namen dober.

Irena Cizerl Kodič: Iz predgovora

***

PREDPRAŽNIK

Kadarkoli obrnem predpražnik
pred svojimi vrati,
pomislim na stopinje,
ki so jih pustili,
poštar s telegramom,
hišnik s paniko v očeh,
akviziterji s kupom knjig v naročju,
znanci s šopki rož in kavo,
otroci v pustnih maskah,
domači v solzah ali z nasmehi,
prijatelji z buteljko vina in kitaro,
sosede s korenčkom in solato,
čistilka z vremenom na ustih …

toliko stopalastih spominov
v koruznih listih na tleh,
a nikjer nobene
vsem vidne sledi.

Tanja Mencin

***

Ne preseneča me, da je v predalih Slovenk in Slovencev toliko pesmi … Nekateri ljudje po poeziji posežejo le občasno, običajno v kriznih trenutkih, ko obvisijo v eksistencialni praznini, ali takrat, ko se jim zamajejo temelji biti: poezija je dokazano uspešna alternativna oblika samozdravljenja. Nekaterim poezija v majhnih, homeopatskih odmerkih ne zadostuje, vedno znova se zatekamo vanjo, ker v njej najdemo tisto, česar nam tehnološko dovršena in komercialno uspešna sodobna družba neomejenih možnosti in priložnosti kljub preobilju vsega in kljub vsem možnim užitkom, ki nam jih ponuja – ne nudi … Naš svet je simbolno in pomensko prazen, poezija pa ima moč, da ga napolni s skrivnostjo, smislom in pomenom.

Petra Kolmančič: Iz spremne besede

***

Vsa ta pisana paleta je bogato predstavljena v pričujoči knjigi. In tudi to je svojevrstno in dragoceno bogastvo. Zato se na tem mestu vsem sodelujočim iskreno zahvaljujem, da sem tudi sam lahko pokukal v njihov svet, hkrati pa jim čestitam, da so se upali izpostaviti in svoje pesmi iz predala predstaviti tudi širši javnosti.

Borut Gombač: Iz spremne besede

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s