Miša Gams: TELO MED EKSTAZO IN RITUALOM

Kulturni center Maribor, zbirka Znanstvena monografija 035, število strani 102, leto izida 2023

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Miša Gams: Telo med ekstazo in ritualom

V knjigi prikažem vzporednice med religioznimi rituali in patološko prisilo ponavljanja z namenom prikazati isti mehanizem samouravnavanja napetosti libidinalnega ravnovesja. Kot primer patološke motnje obravnavam mehanizem prisilne nevroze in z vidika antropologije vsakdanjega življenja pojasnjujem njen mehanizem kot samoohranitveni in samoozdraviteljski proces, ki zahteva manjši davek v podobi prisile ponavljanja in patološke ekstaze namesto večjega davka smrti. Na podoben način vidim v religioznih ritualih isto funkcijo praznjenja čutnega vzburjenja skozi ekstatična doživetja, le da ta služijo vzdrževanju vere v boga in vzpostavitvi religije kot institucije. Vidike zdravljenja vidim v nadomestitvi patološke ekstaze z umetniško ekstazo in v delovanju telesne psihoterapije, ki se trudi vzpostaviti energijsko oz. čustveno ravnovesje ter skozi telesne vaje obuditi spomin na travmo.    

***

Knjiga Telo med ritualom in ekstazo je teoretsko podprto antropološko poročilo o izkustvenih povezavah med blaznostjo, umetnostjo in religijo. Povezovalni koncept je ekstaza, vrhunsko doživetje zadovoljitve. Spomni na sinhalske asketinje v Obeyesekerejevi klasični študiji Meduzini lasje.”


dr. Bogdan Lešnik, predsednik Inštituta za skupinsko analizo in mentor pričujočega
magisterija

***

Dragoceno branje za ponovno ovrednotenje ritualov in ekstaze kot terapevtskega mehanizma za ohranjanje ravnovesja v človeku in družbi.Za patološko družbo, ki je izgubila svoje rituale, je odgovor nemara prav v spremenjenem stanju zavesti, v katerem odpovejo vse dualnosti, zlasti razcep na dušo in telo.”


Vlasta Mlakar, kulturna antropologinja

***

Gamsova obravnava telesnih tehnik in kretenj za doseganje ekstaze, nakazuje premik v povezovanje starodavnih tradicij modrosti in moderne, tehnološko naravnane znanosti na poti k bolj celovitemu razumevanje narave zavesti in njenega vpliva na telo.

Jatun Risba, transdisciplinarna umetnica

ZA NAROČILO KNJIGE KLIKNITE TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s