dr. Šime Ivanjko: ZAKAJ STE NAS KAZNOVALI? Prisilni izbrisi pravnih oseb

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 189, število strani 248, leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

***
Zasebni zavod za zaščito podjetništvo – CINIP in založba Kulturni center Maribor vabita na prestavitev knjige Zakaj ste nas Kaznovali? Predstavitev bo dne 1. 10. 2021 ob 10. uri v Gospodarski zbornici Slovenije (Dvorana B, 1. nadtropje, Dimičeva ul. 13, Ljubljana).

dr. Šime Ivanjko:ZAKAJ STE NAS KAZNOVALI? Prisilni izbrisi pravnih oseb

***

24. junija 2021 je preteklo 22-letno obdobje jeze, negodovanja in tisoče prizadetih ustanoviteljev, družbenikov ter delničarjev gospodarskih družb, ki jim je matična država s svojim »izumom izbrisa pravnih oseb« zagrenila življenja, v mnogih primerih tudi življenja njihovih otrok in družinskih članov.

Prizadetim družbenikom je v preteklih 22-ih letih zaradi sprejetja ZFPPod strokovno pomagala skupinica strokovnjakov, ki z uveljavitvijo omenjenega zakona ni bila neposredno povezana. Strokovnjaki so le – brez da bi pričakovali plačilo – želeli pomagati, ker so bili prepričani, da je družbenikom storjena krivica s strani države. Večina dosedanjih poskusov je naletela na odpor političnih struktur, ki niso želele priznati državne odgovornosti za napake, storjene ljudem, ki so zaupali v delovanje pravne države. Kljub temu je treba opozoriti na uspešno odpravo veljavnosti nepravičnega zakona iz leta 2011. Žal so posledice storjene škode v obdobju 1999–2011 še vedno prisotne in prepričani smo, da naše delo ter prizadevanja za njihovo odpravo ne bodo le glas vpijočega v puščavi.

***


Sama ocenjujem, da je vaša situacija nazoren prikaz za enega od primerov nedelovanja pravne države, na kar sem prvič opozorila v letnem poročilu Varuha za leto 2009 in potem vsako leto znova …
S spoštovanjem do vseh, ki si prizadevajo najti pravično rešitev,
Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik

***

Dr. Šime Ivanjko je častni konzul Republike Hrvaške in član hrvaške Akademije pravnih znanosti. Kot profesor emeritus na mariborski pravni fakulteti je specializiran za področje gospodarskega prava. Prav tako je strokovnjak na področjih konkurenčnega prava, poslovne etike, zavarovalniškega prava in medijskega prava. Poleg mariborske pravne fakultete je prof. dr. Ivanjko predaval tudi na pravnih fakultetah na Reki in v Zadru. Izobraževal se je na Max Planck Institut v Hamburgu ter na pravnih fakultetah v Marburgu in Beogradu. Je avtor več kot 1300 strokovnih del.

***

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s