Dolores Hunsky, Vanesa Erjavec – KOSMATINKE

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 015, število strani 64 (barvno), leto izida 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ


Kosmatinke, pesniška zbirka za otroke med 9-tim in 14.tim letom.
Dolores Hunsky, Vanesa Erjavec – KOSMATINKE

Hudomušna otroška pesniška zbirka, ki na zabaven način predstavi mačke, njihove vsakdanje podvige in obnašanje. Od mladih muck do starih mačkov, vseh možnih barv, vzorcev in karakterjev; knjiga predstavi tako mačje življenje, kot življenje njihovih človeških družabnikov. Raznovrstno poezijo spremljajo realistične pripovedne ilustracije, ki skupaj s pesmimi tvorijo celostno zgodbo. V knjigi bodo uživali tako mlajši, kot tudi nekoliko starejši mačji privrženci, ki se bodo od srca nasmejali rimajočim se vragolijam ter se naučili česa novega. Kosmatinke od začetka do konca odsevajo sodelovanje in umetniško predanost mladih avtoric, ki sta s svojo vsestranskostjo dokazali, da je možno povezati različne žanre in artistične stile, ki bodo navdušili vsakega bralca.


ODLOMKI IZ KNJIGE

Moji ljudje vsi sladko še spijo,
a skrajni čas je, da se zbudijo.
– vsaka mačka ob 6. uri zjutraj

Ona točno ve kaj dela,
ko zamijavka kakor strela.
– vsak, ki je kdaj imel mačko

Že v starem Egiptu so jih častili
kar mački po svetu še niso pozabili
– vsesplošno znano dejstvo


O AVTORICI

Dolores Hunsky, rojena 08. 10. 1996, je diplomirana anglistka in diplomantka nemškega jezika in književnosti. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze Maribor, trenutno pa živi in ustvarja v Gradcu, kjer je študentka magistrskega programa anglistike in amerikanistike na fakulteti Karla Franca. Je velika ljubiteljica živali, glasbe in na sploh kulture. V prostem času pisateljica in aktivistka, ki se osredotoča na teme, katere se ji zdijo zapostavljene (npr. pravice žensk, problemi LGBTQ+ skupnosti, pravice živali …). Svojo kreativnost izraža tako v slovenščini kot angleščini, njeni do sedaj najbolj pozornost vzbujajoči deli sta zagotovo raziskovalni članek Bad Raputation or Sexism? (Slab sloves ali seksizem?), ki je bilo objavljeno v zbirki Words, Music and Gender (2020) in otroška pesniška zbirka Kosmatinke (2021). Večina njenih del reflektira kontroverznost in brezbrižnost družbe.


Vanesa Erjavec, rojena 25. 10. 1997, otroštvo preživela v Ravnah na Koroškem, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Umetniško ustvarjanje ji je bilo v veselje že od malih nog, v zadnjem času pa se osredotoča predvsem na digitalno ilustracijo. Na FF UM je pridobila naziv diplomirane anglistke in umetnostne zgodovinarke, študij pa ji je omogočil sodelovanje na številnih projektih, npr.: Mladi kustos (postavitev razstave Družinska vez v galeriji Media Nox ter izid kataloga), Virtualne legende (pisanje kataložnih enot za umetniška dela iz Umetnostne galerije Maribor), digitalni časopis Crumbs v sklopu Kluba anglistov Maribor (literarni prispevki ter grafično oblikovanje, dizajn in pripadajoče ilustracije). Veselje do ustvarjanja jo vodi tudi pri kariernih odločitvah, saj pri svoji trenutni zaposlitvi sodeluje pri projektih, ki vključujejo dizajn spletnih strani in grafično oblikovanje ter pisanje in prevod slovenskih in angleških besedil.


Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni, 2021

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s