Andraž Babšek: JUNAK

Knjižna založba Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 200, število strani 262, leto izida 2022

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Andraž Babšek: JUNAK

»Ne priznavam teh točk! Maribor razglašam za posest Slovenije in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.«
Andraž Babšek seveda še nima impresivnega življenjepisa, ki bi se ga k tovrstnemu vabilu spodobilo priložiti. Smo pa mnenja, da je zgodba štirinajstletnega šolarja, ki je ne le napisal roman, ampak z njim na anonimnem natečaju uveljavil nasproti bolj izkušenim in uveljavljenim kolegom dovolj navdihujoča zgodba, ki bi zna očarati še tako zakrnelo srce.

Junak, roman ki ga je Andraž poslal na natečaj, je zgodovinski roman, ki opisuje dogodke med 30. marcem 1918 in 30 septembrom 1919. Dogaja se v večini na Štajerskem in Koroškem, od koder več pripovedovalcev, med njimi so Alojz Derganc, Josipine Lončar in Janij Sušnik, pripoveduje o svojih skušnjah in izkušnjah povezanih z delovanjem generala Rudolfa Maistra. Ni potrebno posebej poudarjati pomena, ki ga imajo skrbno raziskani in z dobro mero občutka za zgodovino zapisani dogodki za Maribor, Spodnjo Štajersko in Slovenijo še danes.

Zgodovinar Marjan Toš je tako zapisal: »Roman, če lahko uporabim to oznako za pričujoče literarno delo rosno mladega avtorja s pomenljivim naslovom »Junak«,  prinaša  v času  novodobnega slovenskega narodnega razkola, nestrpnosti, razno-raznih oblik sovražnega govora, političnih  in novih ideoloških napetosti, domiselno, pošteno, neomadeževano in vsebinsko bogato sporočilo, kaj nam je storiti, da bomo imeli domovino kljub vsemu radi in da bomo znali spoštovati njeno samostojnost in neodvisnost.« 

Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra, pa k temu dodaja:  “Glavni urednik knjižne založbe Kulturni center Maribor se mi je pohvalil z zgodovinskim romanom Junak, ki ga je napisal komaj petnajstletni dijak Andraž Babšek. Že naslednji dan mi ga je poslal v elektronski obliki in me prosil, da ga preberem. Prebral sem ga brez oddiha, saj me je njegova vsebina zelo prevzela. Preprosto nisem mogel verjeti, da lahko tako mlad fant ustvari zgodbo, ki temelji na zgodovinskih dogodkih v času velike vojne in po njej, predvsem v času generala Maistra.”

ZA NAROČILO KLIKNI TUKAJ

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s